Het menu voor de 2e Afslank 5 daagse van 23 tm 29 november

 

Het 2e Afslank 5 daagse menu staat hier: 2e Afslank 5 daagse Eindejaars Challenge Menu 23 tm 29 nov

In de tweede 5 daagse staat op het programma: het  Intermittent Fasting.

Als je geen medische problemen hebt en als je niet zwanger bent, kun je kiezen om te gaan (periodiek) vasten. Als je medicijnen gebruikt, is het raadzaam om eerst te overleggen met je huisarts. Vasten is minder geschikt voor mensen met diabetes mellitus type 1 (erfelijk) en voor mensen met diabetes type 2 in overleg met de huisarts. Als je al heel slank (mager/eetstoornis) bent en onder de 18 jaar bent wordt vasten afgeraden.

Intermittent Fasting is geen dieet, maar een voedingsleefstijl!

Hiermee kun je de aankomende week je gewicht weer een boost geven, op weg naar de -/-4 kg voor de Kerstdagen. Voordelen van het IF:

  1. Gewichtsvermindering of een leefstijl om op een gezond gewicht te blijven (ook naarmate we ouder worden),
  2. Het verbeteren van de gevoeligheid van insuline (tegengaan/voorkomen diabetes 2) en
  3. Extra (langer zittende) vetten verbranden 😉

Hoe werk het?

Je eet na 20.00 uur niet meer (wel drinken) tot en met de volgende dag 11.00 of 12.00 uur. Dit is een vasten periode “op de dag”. Het mooie is dat je dus ook tijdens je slaap aan het vasten bent. De meesten van ons hebben dus een vrij constante vastenperiode van 6-8 uur per nacht, totdat we eten in de ochtend.

(In het Engels wordt het mooi weergegeven: BreakFast, het “breken” van het “vasten”). Je gaat dus 16 uur vasten en in de 8 uur (van 12.00 tot 20.00 uur), eten.

In de ochtend drink je bij het opstaan direct 1-2 glazen water om je vochtverlies aan te vullen.

Het eten van 2 stuks fruit in de ochtend is voor de glucose (fruitsuikers) die je hersenen nodig kunnen hebben. Dit fruit staat dinsdag en woensdag in het menu. Op donderdag en vrijdag kun je ervoor kiezen om te vasten tot je lunch.

Luister naar je lichaam, maar daag het ook een beetje uit 😉 Je lichaam raakt gewend aan “vaste (eet)patronen”. Voel je dat je heel licht in je hoofd wordt, neem dan een glas (appel) sap voor je bloedsuikerspiegel.

Juist doordat je lichaam geen koolhydraten brandstof meer vindt, zal het op zoek gaan naar een andere brandstof: de vetten 😉

Laat je lichaam wennen aan deze nieuwe voedings leefstijl en je zal merken dat (ook al ben je gewend om te ontbijten), je de ochtend prima actief door kunt komen op alleen fruit of met vasten èn een mooie vetverbranding.

Tussen 12.00 uur en 20.00 uur eet je bewust gezond. Je kunt voldoende eten, als het maar gezond is. Volg het menu als leidraad of kies voor een eigen menu. Kies voor voeding waar je lichaam “iets aan heeft”: de goede vetten (haring, makreel, sardientjes, avocado, noten, olijfolie), voldoende eiwitten (ei, kip, peulvruchten, vlees, kwark/yoghurt, champignons) en beperk koolhydraten (volkoren pasta, zilvervlies rijst, volkoren brood, aardappelen).

Voor extra info over het IF, zie: https://jacquelinevandijk.nl/intermittent-fasting/

Successss

Jacqueline